Startpagina > Waarom Heron?

Heron is een complete oplossing voor het beheren, bewaren en digitaal toegankelijk maken van al uw museale en erfgoedcollecties

 

Partner in een netwerk

Met Heron kiest u niet alleen voor een dienstverlening, maarPartner in een netwerk voor een netwerk van experten uit de sector die samenkomen om ideeën en kennis uit te wisselen over digitaal datamanagement, langetermijnbewaring, en ontsluiting via eigen en externe kanalen zoals Europeana. LIBIS participeert actief in werkgroepen en onderzoeksprojecten waar gezocht wordt naar vernieuwende oplossingen voor data-uitwisseling, semantische verrijking of gewerkt wordt aan de verbetering en vernieuwing van standaarden. Wij delen graag onze kennis en expertise met u en brengen u in contact met andere experten uit de sector.

 

Krachtige configuratiemogelijkheden

Heron is uiterst geschikt voor gemixte collecties en bovendien erg Krachtige configuratiemogelijkheden gebruiksvriendelijk. Wegens het transparante concept en de uitgebreide beheerinterface van zowel CollectiveAccess als Omeka laten de systemen zich eenvoudig aanpassen zonder dat hiervoor technische kennis vereist is. Hierdoor kunt u zelfstandig aan de slag. Uiteraard staan we steeds klaar met advies. LIBIS biedt immers een integrale ondersteuning aan zijn partners als onderdeel van zijn dienstverlening.

 

Standaarden

Onze medewerkers komen uit het erfgoed- enStandaarden museumdomein en hebben veel ervaring met de implementatie  van datastandaarden en workflows (o.a. SPECTRUM, COMETA). Belangrijk hierin is dat deze workflows afgestemd worden op de noden van de partners. Daarom starten we steeds met een gesprek over de doelstellingen van de organisatie en een grondige analyse van de bestaande workflow processen om samen tot een vernieuwende aanpak te komen dat voldoet aan de internationale normen.

 

Open data

Wij zijn van mening dat u altijd en overal over uw data moetOpen data kunnen beschikken. Zowel CollectiveAccess als Omeka beschikken over een Web Service API (Application Programming Interface) waarmee u eenvoudig data kunt uitwissel op het web. Ook het harvesting protocol OAI-PMH en data export in XML zijn beschikbaar. LIBIS heeft daarnaast veel praktijkervaring met museumdomein exportstandaarden zoals LIDO (Lightweight Information Describing Objects) en EDM (Europeana Data Model).

 

Gehoste omgeving, integrale ondersteuning

Heron is een complete dienstverlening waarbij wij zorgen voor deGehoste omgeving, integrale ondersteuning complete opzet en onderhoud van het technische apparatuur en de software. Via het internet heeft u altijd en overal toegang tot uw collectiedatabase en website. Onze ondersteuning gaat echter verder dan louter het technische. Via de helpdesk kunt u steeds terecht met uw problemen. Daarnaast kiezen wij ook voor een persoonlijke aanpak waar we tijdens een samenkomst kunnen luisteren naar de vragen en noden van onze partners.

 

Veilige opslag, langetermijnbewaring

Wanneer men denkt aan langetermijnbewaring, denkenVeilige opslag, langetermijnbewaring de meeste mensen aan digitale archivering. LIBIS gaat met zijn dienstverlening echter verder dan alleen een veilige opslag. Als onderdeel van Heron kan de partner gebruik maken van de Teneo infrastructuur dat volledig volgens de OAIS conforme digitale archiveringsprincipes is opgezet. Hiermee zorgt u er niet alleen voor dat uw digitale bestanden veilig opgeslagen zijn, maar ook toegankelijk blijven voor de toekomst doordat de digitale formaten continue gemonitord en up-to-date gehouden worden.

 

Open-source

Open sourceSteeds vaker kiezen organisaties voor open-source software omwille van de dynamiek eigen aan dit soort projecten en de hoge betrokkenheid van de gebruikers. Heron maakt gebruik van CollectiveAccess voor het beheren van uw collecties en Omeka voor de moderne en flexibele ontsluiting ervan. We werken ook actief mee aan de continue vernieuwing van deze systemen volgens de laatste ontwikkeling in de sector, iets waar al onze partners van kunnen meegenieten.