Startpagina > Wat is Heron? > Teneo: Langetermijnbewaring

Opslag en preservatie van digitaal of gedigitaliseerd erfgoed gebeurt in Teneo.  Teneo is onze dienst voor langtermijnbewaring van digitale objecten (gedigitaliseerd of digital born) en gebasseerd op Rosetta (een product van Ex Libris). Teneo behoort tot een nieuwe generatie software met tal van nieuwe functionaliteiten om de lange termijn bewaring van je digitale objecten nog beter te garanderen. Dit performante systeem is een uiterst geschikte beheer- en bewaarplaats voor de digitale objecten die in CollectiveAccess beschreven en via Omeka ontsloten worden.

Teneo staat voor duurzame bewaring. Het biedt een absoluut veilige opslag van de gegevens van je organisatie doordat deze continu op 2 locaties gesynchroniseerd worden. In het geval van technische problemen op één locatie, wordt er automatisch overgeschakeld op de andere locatie en blijft hierdoor een veilige opslag gegarandeerd.

Daarnaast biedt Teneo de mogelijkheid om allerlei afgeleiden -zoals bv. een hoge of een lage kwaliteitsversie- van objecten aan te maken. Dit wordt doorgaans in een ingest overeenkomst tussen LIBIS en de partner gedefinieerd zodat bij het inlezen deze versies automatisch aangemaakt kunnen worden. Het digitaal depot van Teneo zorgt er bovendien voor dat digitale objecten die verouderd dreigen te geraken automatisch omgezet worden naar een nieuw formaat. Zodat ook in deze gevallen duurzame bewaring maar vooral toegankelijkheid van het digitale materiaal gewaarborgd blijft voor de toekomst.

 

Logo Teneo